vrijdag 5 juli 2019

Once you know...

Ik ben zo iemand dat zodra ik iets eenmaal weet, écht weet, ik het niet makkelijk meer kan negeren

Vrijwel mijn hele volwassen leven heb ik vegetarisch gegeten en als ik periodes wel matig vlees at dat was dat van biologische oorsprong of van mooie initiatieven als koopeenvarken.nl. Ik lette erop dat kaas, room en eieren van buitenloopkoeien of biologisch gehouden kippies kwamen en als er een redelijk alternatief was (de kookroom van Alpro bijvoorbeeld) dan at ik plantaardig.
Ergens eens gelezen over de 'when at home vegan' stroming en dat vond ik mooi. Thuis, waar je zelf makkelijk bepaalt wat er in je kasten staat kun je eenvoudig super lekker vegan eten. En als je op je werk luncht, of bij vrienden eet dan zonder schuldgevoel over naar vegetarisch

Tot mijn zus vertelde over een uitzending van De Keuringsdienst van Waarde over kaas... en besefte me tijdens het zien daarvan hoezeer ik mezelf in de maling nam. Een vrouw van een kaasfabriek zegt het daarin klip en klaar: als je vegetariër bent en wel kaas eet, dan zou je ook kalfsvlees moeten eten. Anders ben je schijnheilig (zij gebruikte vast die woorden niet letterlijk maar de boodschap was duidelijk)
Want zoals het nu gaat zijn die mannetjeskalfjes afval... En ergens had ik heus als eens een filmpje gezien van een moederkoe wiens kalfje direct na de bevalling werd weggehaald. De paniek, het verdriet! En had ik ook wel eens gelezen hoe we met de mannelijke kalfjes (en geitenbokjes) omgaan. Maar dit programma drong door.

Na het zien van dit programma vroeg ik me dagenlang af: wie zíjn we dan, dat wij ons het recht toe-eigenen om zo met dieren om te gaan, ze levenslang op te sluiten, hun kinderen af te pakken.
En kaas of yoghurt eet ik dus niet meer... behalve... (en ja ik schaam me, maar ik ga me ook niet mooier voor doen dan ik ben) als het om gebakjes gaat. Cheesecake en tompoucen...

Zo ook met palmolie. Plantaardig. Vegan. Dus ok, dacht ik. Nooit bij stilgestaan hoe we daar aan komen , maar sinds ik het lieve filmpje heb gezien van de orang-oetan die met gebarentaal contact heeft met een doof meisje wat pindakaas eet met palmolie erin – waarvoor de leefomgeving van de orang-oetans wordt verwoest – neem ik mijn leesbril mee naar de supermarkt om palmolie-vrije keuzes te maken. (Het filmpje zelf kan ik nergens meer vinden, maar deze brengt de boodschap misschien nog beter over) 
Waar palmolie allemaal in zit! Tjongejongejonge, dát is lastig te ontwijken, nog moeilijker te bannen dan vlees of zuivel!

Inmiddels weet ik ook dat 'zo maar' plantaardig eten nog steeds de aarde verkloot. Want de intensieve landbouw waar onze groentes en aardappelen van komen is funest voor insecten, weidevogels, knaagdiertjes, roofvogels en ga zo maar door. En nu aan het schitterende boek 'The Hidden Life of Trees' begonnen en terwijl ik de eerste bladzijde omsla bedenk ik me dat dit papieren boek....

Zou ik willen dat ik minder bewust was, minder de pijn voel van wat wij mensen de wereld aandoen? Nee.
Ik ben blij dat ik in een tijd leef dat mensen zich meer en meer bewust worden van deze kwesties. Dat er steeds meer alternatieven komen 
 
Ik denk echt dat er een tijd komt waarin we met schaamte op deze periode in onze geschiedenis terugkijken, waarin het eten van kiloknallers en producten met palmolie evenzeer als bizar wordt gezien als dat we nu terugkijken op de tijd dat je een baby de fles gaf met een rokende sigaret naast je in de vensterbank (jawel, 30 jaar geleden zelf zonder schaamte gedaan) waarvan je tussendoor dan haaltjes nam

Ik kan alleen met mijn hele hart hopen dat dit omslagpunt snel komt


Geen opmerkingen:

Een reactie posten