Het begon er eenvoudig mee dat ik mensen – die heus zelf al
vaak hebben gedacht om minder vaak vlees te eten - wil motiveren en adviseren,
niet afbranden. Ik besef best dat
beginnen met wat vaker vis en vlees laten staan voor veel mensen best lastig is
en mensen vaak niet zo goed weten hoe ze moeten beginnen. ‘Wat eet je dan wel?’
Ik ken genoeg mensen die eerder eens met
goede moed vegetariër zijn geworden, na korte tijd een keer weer wél vlees aten –
om welke reden dan ook – en teleurgesteld in zichzelf het vegetarische eten
terzijde hebben geschoven als zijnde Te Moeilijk.
Dus dacht ik; waarom beginnen we niet heel laagdrempelig met
een dagje wel, een dagje niet?
Dat is namelijk al een héle Challenge voor mensen die hun
hele volwassen leven bij de vraag “Wat eten we vanavond?” eerst hebben bepaald
of er kip of een balletje gehakt op tafel komt, waarna de rest als vanzelf
volgt.
Mijn originele idee stamt uit augustus en eerst wilde ik direct in
september van start met deze ogenschijnlijk niet zo uitdagende uitdaging. Want dat is mijn
natuurlijke manier van doen. Goed idee? Tof, kom, gaan we aan de slag!
Toen ik er iets langer bij stil stond hoe ik mensen dan gemotiveerd
zou kunnen houden, en hoe ik voedingsleer en recepten zou kunnen delen kwam ik
logischerwijs uit op eLearning . Mijn werkgevers zeiden al snel ‘ja’ toen ik
vroeg of ik het aNewSpring platform zou mogen gebruiken voor een online leerpad
en tja… toen besefte ik hoe veel tijd ik
nodig zou hebben om een eLearning cursus, of ‘leerpad’ te vullen met recepten
en kijktips, met informatie over voeding en dan op zo’n manier dat het mensen
gemotiveerd houdt en de deelnemers – zover ze dat willen – met elkaar verbind.
Dus schoof het op naar 2020.
Vrij snel schoot 2020
50/50 in mijn hoofd, en het klópt aan alle kanten.
Dagje vega, dagje ‘gewoon’ is hartstikke 50/50
Voor de mensen die vega – dus wel nog kaas en ei en
dergelijke - al heel wat vinden, en evengoed voor mensen die op vaker volledig plantaardig mikken, dat is ook 50/50
Voor mensen die de Challenge voor het milieu aangaan, en uit ethisch
standpunt, voor het klimaat of voor hun gezondheid of vanwege hun geloof. (jahaaaaa,
dat zou 20-20-20-20-20 zijn, maar dat klinkt niet bepaald soepeltjes)
We starten op 2-2-2020. Januari is immers voor de goede
voornemens (die tegen eind januari hetzij gesneuveld zijn, hetzij al een beetje
bij het dagelijks leven zijn gaan horen).
Daarnaast wil ik de Challenge 90 dagen laten lopen omdat het
schijnt dat veranderingen na 90 dagen verankerd raken. Vanaf februari kan ik
dan bovendien én eerst volop lekker winterse gerechten delen, zoals
maaltijdsoepen en stamppotjes en langzaam naar de lichtere kost opschuiven, met
pastasalades en heldere soepjes en tempura bijvoorbeeld.
Ik vul het leerpad met veel eigen recepten, maar ook met
recepten die ik her en der vind en die ik vertaal of bijschaaf (uiteraard altijd
met bronvermelding)
Als ik die 90 dagen niet te star vast hou, komen we uit op
5-5-2020 als einddatum. Bevrijd van je oude denken over eten, hoe mooi is dat!?
Kwam mijn collega Rik bovenop dit alles nog met een
schitterend logo-ontwerp (of beeldmerk? Ik hou ze nooit uit elkaar) waarbij
50/50 met half cijfers en half letters werd geschreven en toen was het plaatje
rond!
Hoe mooi wil je het hebben?
De 2020 50/FIFTY Challenge van 2-2-2020 tot 5-5-2020
Doe je mee? Stuur een berichtje met je mailadres naar ntsjvk@gmail.com of via Wh’app als je mijn
nummer hebt en ik schrijf je in als deelnemer van dit leerpad. Of ken je iemand
die mee zou willen doen? Deel gerust deze blog of de facebookpagina https://www.facebook.com/5050initiatief/
met ieder die geïnteresseerd is zodat we straks met een indrukwekkend grote
groep van start gaan.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten